Фестивалът на маскарадните игри „Старци в Турия” се организира от община Павел баня, съвместно с кметството на село Турия. Той се провежда през Сирната седмица и има конкурсен характер. Обичаят е изпълняван първо в село Турия, след което е бил разпространен и в останалите населени места в областта.

Маскарадните образи

Основните маскарадни образи в този регион се наричат „старци“. Те са облечени в тесни бричове, с бели навуща, с козеняви върви и носят пъстро елече на голо. Най-атрактивната част от облеклото са дюзените – нанизи от хлопки и тучове, скачени на здрав кожен колан. В ръката си държат дървена сабя наречена „Калъчка“, на лицето си носят маска, която се нарича „сурат”.

          DSC_2964web   DSC_0802web

Маската е изработена от черен шаяк, в който се правят отвори за очите, нашиват се с ширити, гайтани, мъниста, пайети, стъкла и огледалца. „Суратът” е зашит за триъгълна част, която стои зад врата на мъжа, изработена от кожа на коза. В Турия и в Павел баня кожата трябвало да бъде със задължителен червено-кафяв цвят, в миналото за целта се отглеждали специална порода кози. На върха на триъгълната част на маска се слагала парцалена кукла – булка, днес заменена от съвременена.

В групата участници в карнавалното шествие има младежи, маскирани като цигани. Начело на катуна е „Циганката” – предрешен като жена мъж, който носи голяма парцалена кукла „Султанка“. С тази група върви камилар, който води камила, направена от дърво и покрита с козяк.

DSC_3004_tonemappedweb

Фестивалът

В първият ден на празникът се представя спектакъл “Нашенци”, представен от самодейците от читалище “Чудомир” с. Турия и представяне на вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона, които са прескачане на огньове, въртене на „олалии” и др.

На следващия ден се провежда тържественото откриване и дефиле на площада в селото. Началото на маскарадните игри се обявява от кмета на Община Павел баня. Дефилето започва след представяне на анотация от водещите за всяка поредна група. Кукерските колективи представят програмата си в рамките на 15 минути. Групите от чужбина и групите от община Павел баня участват в дефилето, но не участват в конкурсната програма. Кукерските групи са оценявани от жури, съставено от изявени етнолози и фолклористи. Тази година журито беше в следния състав:

– Почетен председател – академик Крум Георгиев, носител на световен „Оскар“ за фолклор,
– Председател – зам.-кметът на община Павел баня, Йордана Енева,
– Член на журито – Румен Скрински, студент по културология и медии в СУ

Наградите, които се присъждат са следните:

– Награда за цялостно представяне

– Награди за автентични маски, костюми и персонажи и др.

– Всички участващи групи получават грамоти за участие.

В края на карнавалния ден веселието продължава с хоро в студените води на Турийска река и оркестър „Минерален извор” от Павел баня.

Награди и участия на нашата група

DSC_2889web   DSC_2935web

  • През 2015г. нашата група участва за първи път във фестивала, който се проведе на 22 март. Групата спечели първа награда за цялостно представяне и парична награда.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

© 2014-2015, Габриела Савова, surva.dolnasekirna.com
 Всички права са запазени!