Фолклорният фестивал на маскарадни и кукерски игри в село Попинци е единственият по рода си в Пазарджишка област.

Обичаят „Джумал“

kamila11В село Попинци се практикува обичаят „Джумал“, който се провежда на „Сирни Заговезни“. Джумалът представлява дървена конструкция, направена от огънати жилави пръчки, захванати за две успоредни дървета, между които до раменете се промушват носачите на Джумала. Отгоре конструкцията е покрита с домашно изтъкана черга, под която са сложени различни по големина звънци, които да разнасят страховит шум.

Стопанката ръси с вода Джумала, а той „поляга“ настрана и се изтърсва с невъобразим шум, та като него да натежи и полегне житото на стопанина и да се изтърси в хамбара му. Джумалът си има водач, който е покрил лицето си с кожена маска и е нарамил кросно от домашен стан.

Джумалът се придружава от група маскирани мъже по-голямата част от тях са т.нар. „циганки“. Други важни персонажи в ритуала са „булката“, „младоженецът“ и „крадецът“. Както Джумалът, така и младоженецът и булката влизат във всяка къща, където топаните им дават различни дарове. При всяка възможност между крадеца и младоженеца се заражда двубой с червените дървени саби, които и двамата носят.

Обичаят „Въртяжка“

Единият край на високо дърво се забива в земята, а другия се пробива и се стяга с железен обръч. В дупката се слага четал, а върху него напречно се поставя дълъг дървен матрак. От двете му страни се поставят хватки, за които се хващат двама души, които се въртят. Единият тропва на земята, а другият се издига нависоко, като този, който е на земята, прекрачва по три крачки напред, за да се задвижи въртяжката. Обикновено са мома и ерген.

obichay-vartyazhka-ivelina-berova-9

Снимка: Ивелина Берова Източник:Вестник „Време 2001“

Кукерските игри прогонват злите сили, на площада се разиграва Джумала за плодородие и берекет през годината и започват пролетните игри около въртяжката.

Източник: sabori.bg

„Фестивалът“

Първото му издание е през 1977 година, като след това се провежда през три години. Негови организатори са Кметство Попинци и читалище “Искра – 1872” със съдействоето на Община Панагюрище.

Фестивалът има за цел да покаже фолклорните традиции, свързани със зимните и пролетни български празници и маскарадните игри, и да съдейства за съхраняването и популяризирането им сред младите хора.

Фестивалът има конкурсен характер, като наградите са предметни и парични.

 

Награди и участия на нашата група

  • През 2009г.Първо място на фестивала
  • През 2012г.Второ място на фестивала

–  награда за най-малък участник от спонсорите от Лайънс клуб Панагюрище – Таня Борисова от село Долна Секирна

  • През 2018г.Първо място на фестивала

–––––––––––––––––––––––––––––––––

© 2014-2018, Габриела Савова, surva.dolnasekirna.com
 Всички права са запазени!