„Пътищата на камбаните“ е маскараден фестивал, който се провежда в гр. Солун, Гърция. Неговото първо издание бе проведено през 2014г. Събитието се организира от инициативната група „Вellroads” под егидата на община Солун, в сътрудничество с Етнографския музей, университетите Аристотел и др. Маскарадът събира на едно място балканските народи – българи, сърби, гърци, за да представят своите местни традиции.

Маскарадът „Пътищата на камбаните“ има за цел съхраняване и представяне на местните традиции основаващи се на гонене на злото, за плодородие и т.н. , подобно на нашия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Местните традиции, на базата на които се основава днес този фестивал, са зародени много десетилетия назад, когато селското стопанство се е разпространявало. При промените, които ставали хората се страхували за своята реколта и така започнали да правят различни ритуали за плодородие и призоваване на определени сили или прогонването на такива. Днес ритуалите се пресъздават чрез различни игри, маски и невероятен звън от различни „камбани“ (звънци). Камбаните са символични, те са елементи от идентичността на селото и неговите обитатели.

През 2015г. маскарадът бе проведен на 7-8 февруари и за първи път гости бяха международни групи. Участие взеха около 25 групи, от които 3 бяха български – старците от с. Климент и сурвакарите от селата Долна Секирна и Витановци.

10959833_723383271112317_8296318569755947827_n

Дефилето на групите започваше от Бялата Кула и достигаше до площад Аристотел, където хиляди гости и жители се наслаждаваха на местните и чужди групи. Участниците от сурвакарската група на с. Долна Секирна, както и останалите групи, получихме персонални грамоти за участие в маскарада.

IMG_2800-2

––––––

Официалният сайт на маскарада е bellroads.gr
Видео от представянето на групите в първото издание можете да видите тук
Снимки на всички групи можете да видите на facebook страницата на маскарада и на нашата страница
© 2014-2015, Габриела Савова, dolnasekirna.wordpress.com
Всички права са запазени!