„Курентование“ е най-големият и пъстър карнавал в Словения. Първото издание на фестивала е проведено на 27 февруари 1960 година в град Птуй. Традиционната маска наречена „Курент“ е дала името на карнавала, тя присъства и в запазения му знак. Курентите прогонват с танците си зимата и злите духове и привестват пролетта, както сурвакарите и кукерите в нашата обредност.

Карнавалът се провежда в град Птуй. Градът е приет в Европейската федерация на европейските карнавални градове (EFCC) през 1991 година.

kurent„Курентование“ е уникално събитие, с много етнографски и карнавални шествия по карнавална алея и презентации на различни фолклорни и езически герои, концерти, танци в маски на много народи. Провежда се всяка година в началото на месец февруари, като вземат участие различни групи от много европейски страни.

Основната карнавална фигура на фестивала „Курентование“ е „курентът“. Местните „куренти“ са мъже с типично кукерско облекло – маска направена от кожа и козина и говежди рога, и облечени с овчи кожух, който е препасан с верига от хлопатари. В ръцете си те носят (въртят) „ежевка“ – дървена факла. Курентът е обут с високи издрави черни обувки от говежда кожа и носи богато украсени зелени вълнени чорапи. Другите образи в карнавала са дяволи, мечки, танцьори, цигани, орачи, феи, петел и кокошка, старица носеща старец, байрактар и др.

Нашата група също взе учатие в 55-ия Международен Карнавал „Kurentovanje“ през 2015г. Сурвакарите очароваха зрителите със страшни маски и звън на чанове и хлопатари.

––––––

Официалният сайт на карнавала е kurentovanje.net
 Снимки на нашето представяне можете да намерите във Facebook страница на нашата група
 © 2014-2016, Деница Савова, dolnasekirna.wordpress.com
 Всички права са запазени!