Изложба „Традиционни маски и костюми от Европа“

Тази година в програмата на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ гр. Перник ще бъде представена изложбата на нашия приятел Никола Вранчич.

В нея са поместени макети на традиционните маски и костюми от 18 държави в Европа. Това е една невероятна колекция с ръчно изработени макети на маскарадните образи от континента, които са с височина до 50cm.  С гордост можем да се похвалим, че един от макетите на сурвакар е направен по образец на нашите костюми.

Композицията пожъна голям успех в Хърватска и нямаме търпение да бъде видяна и от гостите на фестивала.

Можете да разгледате изложбата в галерия „Атриум“ на Областна администрация Перник. Тя ще бъде открита на 28 януари в 9:30 часа и ще бъде отворена за посетители през двата фестивални дни (събота и неделя) от 10 до 14:30 часа.

Facebook страницата на изложбената колекция можете да посетите тук.

Идеята да бъдат събрани всички маскарадни образи е уникална и предлага възможност да се запознаем с особеностите на персонажите в различните държави.

Нека Ви припомним, че наши маски и костюм бяха включени в изложбата на Никола Вранчич „20 Традиционни маски от Европа“ през 2014г. Изложбата бе представена в средновековната крепост в град Гробник, Хърватска.

Никола Вранчич е част от хърватската група „Гробнички дондолази” от гр. Чавле, които ще се включат тази година във Фестивала. Групата е много атрактивна и е участвала само веднъж във Фестивала „Сурва“ в град Перник през 2010г. Тази година всички чуждестрани групи ще се представят в събота от 10:30 до 12:00 часа пред журито, а втората им сцена пред Двореца на културата ще бъде от 11:00 до 14:00 часа отново в събота.

Не пропускайте изложбата и предтсвянето на нашите приятели от Хърватска!

 

1 thought on “Изложба „Традиционни маски и костюми от Европа“

Comments are closed.