Разни

Ретроспекция

По традиция в последните дни на вече отминаващата година всеки се връща назад и прави равносметка какво е успял да направи и какво не през годината.

Сурвакарската група към Народно читалище „Иво Войвода – 1928г“ може отново да се похвали с една успешна и ползотворна година.

Успяхме да извоюваме и приключим не малко задачи и цели, които бяха поставени пред групата. И тази година не липсваха нови попълнения в нашите маски и ликове. Направихме собствени календари за 2016 година. В началото на годината бе избрано ръководство, което да се заеме с организационната дейност около групата.

Фестивали и участия също не ни липсваха.

Както всяка година на 13 срещу 14 януари в нашето село се празнува „Сурва“. Това бе първото честване след като официално обичаят бе вписан в Представителния Списък на Нематериалното Културно Наследство на ЮНЕСКО. 

За първа година в центъра на нашето село посрещнахме сурвакарската група на с. Пещера, Община Земен, а след това се отправихме по традиция към селата Чепино и Елов дол.

Тази година китният фестивал в град Брезник посрещна сурвакарите в една невероятна зимна приказка, което допринесе за приятното прекарване на нашата група.

Изненади на фестивала в град Перник също не липсваха. Групата ни бе отличена отново с голямата награда „Златна маска“. Изключително удоволствие е да бъдеш оценен, когато полагаш услия представянето ти да оправдае очакванията и да достигне високо вдигнатата от всички групи и участници във фестивала летва.

След приключването на традициониите изяви на групата отново се отправихме към международните дестинации и за втори път посетихме град Корча, Албания. Както първото ни посещение така и второто бе радушно прието от местните хора и бяхме отличени с награда за цялостно предствяне.

Посетихме отново и най-големия кукерски фестивал за страната – „Кукерландия“ в град Ямбол.

Не пропуснахме и нашите приятели от с. Бистрица, които посетихме на Сирни Заговезни.

Отдадохме почит на известната певица Гюрга Пинджурова, в чиято чест се провежда празник в гр. Трън.

Участвахме в XVI-тото издание на Фолклорен фестивал „Искри от миналото“ в град Априлци, Област Ловеч.

Получихме специална покана от българите в Украйна и се включихме в седмия Всеукраински вселенски събор в град Белгород Днестровски, област Одеса.

Участията на групата приключиха в град Търговище, където за първи път се проведоха дни на Оманския пелин и вино.

Благодарим на всички за подкрепата!

За нас е важно традицията да бъде запазена и да продължава да изпълва сърцата ни с гордост.  Благодарим на община Брезник, РЕКИЦ „Читалища“ Перник, община Перник, Министерството на културата и всички други помогнали годината ни да бъде изпълнена с приятни преживявания.

А сега на къде?

Пожелаваме си нови постижения и приятни емоции през новата година!

 

© 2014-2017, Габриела Савова, surva.dolnasekirna.com
Всички права са запазени!