Фестивали в Чужбина

Седми Всеукраински Български Събор

По стара традиция българите в Бесарабия, Тавария и Крим организират събор, на който почитат старите български традиции. Запзват духа на нашето минало чрез най-различни гозби, песни, танци , пресъздаване на обичаи и фолклорни изяви.

Асоциацията на българите в Украйна официално организира всеукраински събор от 1998г. , който се провежда в град Белгород Днестровски, област Одеса.  Тази организация представлява и защитава правата и интересите на етническите българи, като цели да съхрани и развие историческите ценности, националната култура, език и традиции на българите в Украйна.

Събор се провежда в Белгород Дрестровската крепост „Фортеця” и е под патронажа на президента на „Асоциацията на българите в Украйна“ и народен депутат – Антон Киссе.

През тази 2016г. на 4 септември нашата сурвакарска група бе официално поканена да вземе участие в събора.

14305375_10207177623461873_3126575890728166173_o

Въпреки, че в първоначалната уговорка нашата група трябваше да има едно участие, след нашето представяне организаторите добавиха още няколко изяви за нашата група. Представянето ни беше прието с изключително голямо любопитство, като групата дори посети едно българско училище.

Невероятно изживяване и емоция достави това представяне на групата ни.

Представянето на групата и репортаж от събитието можете да видите в материалите на Руми Борисова: Facebook страница

Официална страница на Асоцияцията 
© 2014-2016, Габриела Савова, dolnasekirna.wordpress.com
 Всички права са запазени!