Фестивали в страната

Фолклорен фестивал „Искри от миналото“ 2016г. гр. Априлци

Днес 30.07.2016г. се провежда XVI-тото издание на Фолклорен фестивал „Искри от миналото“ в град Априлци, Област Ловеч. В него взеха участие сурвакарската ни група и певческата фолклорна група към НЧ „Иво Войвода – 1928г“.

Фестивалът се провежда в два поредни дни на площад “Априлско въстание” в кв. Ново село на град Априлци, като в него вземат участие  фолклорни състави за песни и танци, ансамбли, групи за народни обичаи, индивидуални изпълнители от цялата страна. Събитието се организира от Община Априлци и Народно Читалище „Светлина – 1895“ – гр. Априлци, кв. Ново село.

Целите на фестивала са да съхранява и популяризира народното творчество и да насърчи приемствеността на младото поколение към активно общуване с изкуството и фолклора  и да стимулира интереса на поколенията към българското творчество.

Фестивалът има награден фонд – медали, плакети, дипломи, статуетки и грамоти в различните категории на участие: I, II и III място във всяка категория /съответно златен, сребърен, бронзов медал и диплом/.  Предвидени са и някои специални  и поощрителни награди:

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

– награда на кмета на Община Априлци /плакет, диплом, парична награда/;
– награда на журито /плакет, диплом/;
– награда на НЧ „Светлина 1895“ /плакет, диплом/;
– „Лауреат на фестивала“ /статуетка, диплом/;
– награда на Ротари клуб Плевен /плакет, диплом и парична награда/.

ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ

– за най-малък участник на фестивала;
– за най-артистичен детски колектив;
– за най-възрастен участник;
– за най-многоброен колектив.

Всички участници в конкурсната програма получават грамоти за участие. Наградният фонд се осигурява от спонсори и партньори на фестивала.

13876128_1281989561845180_1740191325243803183_n

Информация:

Сайтът на Аpriltsi.org и Facebook страница на читалище „Светлина – 1895г.“ гр. Априлци