Ретроспекция

Изминалата 2015 година беше успешна за Сурвакарската група към Читалище „Иво Войвода -1928г.“ село Долна Секирна. През цялата година групата ни взе участие в различни мероприятия и фестивали в страната и чужбина, на които получи отличителни награди и грамоти.

Както повелява традицията, на 13-ти срещу 14-ти януари сурвакарите запалиха огън в центъра на селото и изиграха своето сурвакарско хоро. В навечерието на празника посрещнахме гости – сурвакарите от селата Чепино и Еловдол.

През януари месец сурвакарите бяха и почетни гости на пресконференция за XXIV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Министерството на културата. Взеха участие във фестивалите в Брезник и Перник. На XXIV Международен фестивал на маскарадните игри в град Перник, Сурвакарската група получи „Наградата на публиката“, Златен медал в категория „Награда за индивидуална маска“ и „Награда за опазване на местната култура и европейска идентичност“.

През февруари месец групата успешно се представи на международния карнавал „Курентование“ в град Птуй, Словения, където очарова публиката. Също така сурвакарите дефилираха в първото издание на маскарада „Пътят на камбаните“ в град Солун, Гърция. Групата беше и почетен гост на традиционния български празник „Сирни Заговезни (Прошка) в село Бистрица, София.

Март месец групата взе участие в кукерски фестивал „Старци“ в с. Турия, община Павел Баня, където също бе отличена.

През юни месец в Марсилия на изложба на CONSUL’ART бе представена маска направена от майстора на нашата сурвакарска група Йордан Божидаров. Сурвакарската група представи своите маски и костюми и на 8-мия „Международен фестивал на карнавалите“ в град Корча, Албания.

През юли месец на XI „Национален събор на българското народно творчество“ в град Копривщица в местността „Войводенец“ Сурвакарската ни група се включи в откриването на събора.

През септември взе участие в XIV-я „Национален Фолклорен Фестивал за двугласно пеене и народна песен“ в град Неделино, където групата беше наградена  със златен медал.

През октомври групата посети съседна Турция, където в град Мармарис имаха няколко участия.

В края на годината през декември по случай добавянето на Обичаят „Сурова“ в Представителния Списък на Нематериалното Културно Наследство на ЮНЕСКО се проведе форум в град София на тема „Приносът на държавите членки на ЮНЕСКО от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003г. „. Преди официалното откриване на форума сурвакарската ни група беше поканена да представи Обичаят пред Народния театър „Иван Вазов“.

2015-та година беше успешна и изпълнена с незабравими моменти и участия за нашата група. Това нямаше да бъде възможно без подкрепата на община Брезник, РЕКИЦ „Читалища“ Перник, община Перник, Министерството на културата и др. Нека и настоящата 2016-та година бъде също толкова успешна!

награди

© 2014-2016, Деница Савова, dolnasekirna.wordpress.com
Всички права са запазени!