70 години UNESCO

В началото на декември месец тази година в Уиндхук, Намибия бе проведена 10-та сесия на Междуправителствения комитет по опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На нея бе разгледана кандидатурата на България – „Обичаят Сурова“ и с гордост можем да се похвалим с добавянето му в Представителния Списък на Нематериалното Културно Наследство на ЮНЕСКО. Така уникалният обичай „Сурова“ бе официално признат, редом с Бистришките баби, нестинарството и традицията на килимарството в Чипровци.

Получихме това признание след усилен труд и постоянство, като номинацията е подадена още през 2013г. Участието ни е изготвено от Регионалния исторически музей в Перник и Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. В подготовката и изследването на обичая активно участие взема етнолога Цветана Манова.

10887504_709779909139320_9075909323478488190_o

Официално ще бъде връчен сертификатът на юбилейното 25-то издание на Международния фестивал „Сурва“ гр. Перник, където ще присъства и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова .http://mc.government.bg/images/UNESCO.JPG

През 2015г. се навършват 70 години от основаването на организацията UNESCO. Тази годишнина е съпътствана с много мероприятния и инициативи, като последен ще бъде международния форум в гр. София този уикенд. Темата на Форума е: „Приносът на държавите членки на ЮНЕСКО от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г. Форумът се организира от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Министерството на културата, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Българската академия на науките и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Photo1 Photo2

Преди официалното откриване на форума сурвакарската ни група представи Обичаят „Сурова“ през Народния театър „Иван Вазов“, заедно с гупата на кв.Бела вода, гр.Перник. Участието в това мероприятие дава възможност на хората да съпреживеят нашия обичай и да се докоснат до магията, която вече е официално призната в световен мащаб.

Photo3  Photo4

DSC_9423

На събитието присъстваха генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и кметът на Перник Вяра Церовска.

Снимка: http://perniktoday.net
Снимка: http://perniktoday.net
© 2014-2015, Габриела Савова, dolnasekirna.wordpress.com
Всички права са запазени