Обичаят „Сурва“ в Министерството на културата

Днес в Министерството на културата се проведе пресконференция за предстоящия XXIV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в гр. Перник. Почетни гости бяха участници от Сурвакарската група от нашето село Долна Секирна, както и талисманите Сува и Сури.

DSC_8638web    DSC_8646web

Пресконференцията беше направена с цел още по-голямо популяризиране на фестивала, като за това бяхме поканени именно ние сурвакарите от с. Долна Секирна за представяне на автентичния празник „Сурва“.

DSC_8653web    DSC_8669web

Сред присъстващите бяха министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на Перник Иван Иванов, областният управител на Перник Ирена Соколова, зам.-кметът Румяна Гьорева, директорът на РИМ – Перник – Емилия Велинова и главният експерт в отдел „Култура” – Славчо Чанев.

DSC_8691web

На пресконференцията беше разказано за традицията и историята на „Сурва“, беше споменато, че обичаят е вписан като “живо човешко съкровище” в националната листа на нематериалното културно наследство на България и се очаква през 2015 година да бъде вписан и в листата на ЮНЕСКО. Бяха изложени и наградите за тазгодишния фестивал – златна, сребърна и бронзова маска и медали.

DSC_8707

За представянето на празника, сурвакарите изиграха традиционно сурвакарско хоро пред Министерството на културата. Те бяха с част от ново-изработените маски, облечени в обичайните червени парцали, опинци, а отгоре бяха сложили кожи.

DSC_8774web    DSC_8786web

Министърът на културата и останалите участници от пресконференцията, получиха специални подаръци от името на сурвакарската група – по един ръчно изработен хлопатар – символ на празника „Сурва“ .

 DSC_8696web   DSC_8630web

Подаръците са изработени от един от сурвакарите – Владимир Стоянов. В края на пресконференцията почерпихме присъстващите с местна ракия и зелник.

new8

© 2014-2015, Габриела Савова dolnasekirna.wordpress.com
Всички права са запазени!